Hoe bouw je een goede garderobe op?

 

Kasten die uitpuilen van kleding, oud en nieuw, maar nog steeds elke dag opnieuw die struggle; wat doe ik aan?
Minder kleding zorgt voor meer rust in je hoofd, ruimte in je kast en minder stress van what to wear. Ik ben zelf ook een lichtelijke shopaholic en bij mij gaat een ‘capsule wardrobe’ (lees: minimalistische garderobe) dan ook waarschijnlijk nooit werken.
Het idee van slechts een paar items in mijn kast en bijna nooit meer shoppen, dat gaat me een stap te ver.
Maar dat je met minder items wel steeds weer nieuwe combinaties kunt maken en sneller een outfit bij elkaar hebt, daar ben ik wel heilig van overtuigd.

Dit zijn dan ook mijn tips voor het bouwen van een goede garderobe

! Ga voor een twee seizoenen garderobe met elk ongeveer 36 items voor zowel de winter als voor de zomer ! Bij de één zullen dit 30 items zijn en bij de ander 50 maar houd in gedachten dat minder kleding je gelukkiger gaat maken.

 1. Haal alle kleding uit de kast en sorteer alles. Bekijk ieder item zorgvuldig en maak de volgende stapels:

  #1: dit zijn de items die je elke dag wilt dragen, waar je van houdt, jouw basics en je uniform (lees hier meer over het uniform).
  # 2: in deze stapel vind je alle items die je graag draagt alleen niet in dit seizoen. Bewaar deze voor het andere seizoen.
  # 3: deze items heb je al een jaar (misschien wel twee jaar) niet gedragen. Je hebt ze nog wel bewaard maar draagt ze niet meer.
  Pak de eerste stapel en doe deze meteen weer terug in je kast. Deze items zijn goud waard!
  De tweede stapel doe je in tassen, berg het op en bekijk deze opnieuw na 6 maanden.
  De derde stapel bewaar je niet! Verkoop deze items, geef het aan familie of vrienden, of doneer het aan een goed doel. Maak anderen blij met jouw kleding

 2. Bekijk nu wat er in je kast ligt en hangt

  Dit is jouw stijl! Dit is wat je echt draagt en waar je iedere dag weer blij van wordt. Hiermee ga je je garderobe verder opbouwen.

  Stel jezelf de volgende vragen wanneer je de kleding in je kast bekijkt:
  -heb ik meer casual of zakelijke stijl?
  -wat zijn mijn kleuren?
  -hoe zien de modellen/pasvormen eruit?
  -welke materialen vind ik mooi?

 3. Wat mist er?

  Bekijk de kleding in je kast goed. Heb je vooral veel broeken en een stuk minder tops of andersom? Nu ga je aan de slag om te kijken welke items je mist. Houdt rekening met de proporties tussen de hoeveelheid tops, broeken, rokken enz. En houdt rekening met laagjes. Elk item moet je in principe met alles uit je garderobe kunnen combineren.

 4. Je nieuwe en betere shopping gedrag

  Ga nu voor items shoppen die je mist in je garderobe. Wanneer je gaat shoppen weet je nu waar je naar op zoek bent. Dit zorgt voor minder tot geen miskopen.
  Nadat je de belangrijkste missing items hebt aangeschaft ontzeg je het shoppen voor minimaal 1 maand! Is er een item dat je elke dag van deze maand hebt gemist dan kun je het aan het einde van de maand gaan kopen. Dit item zal je garderobe daadwerkelijk compleet maken en zal niet enkel een impulsieve koop zijn.

 5. Zes maanden later…..

  Na 6 maanden bekijk je je garderobe opnieuw en doorloop je alle voorgaande stappen. Pak ook de items die je 6 maanden geleden in een zak hebt bewaard. Wanneer je hier niet meer naar hebt omgekeken kun je ook deze items doneren of verkopen.

 6. Wat wanneer je er niet uit komt?

  Than there’s is me! Ik kan je helpen met jouw stijl en het opbouwen van jouw garderobe! Just send me an email ;))

 

Liefs, Chris

 

Garderobe

Pictures from Pinterest