How to keep your white sneakers white

How-to-clean-your-sneakers-1

Mij zul je zelden betrappen op het dragen van vieze sneakers. Ik ben namelijk lichtelijk neurotisch wanneer het op mijn schoenen aankomt. Deze houd ik graag schoon en wanneer er toch een vlek op komt, moet deze er zo snel mogelijk weer vanaf. Want sneakers welke eruit zien als nieuw staan mooi onder iedere outfit. Het lukt me dan ook bijna altijd om ze weer schoon te krijgen. Mocht een vlek er toch niet uit gaan, kan ik me hier zo aan storen dat ik ze eigenlijk niet meer aan trek…Ja een beetje gek is het wel dat moet ik toegeven, maar gelukkig heb ik veel sneakers waardoor ik altijd een escape heb :))

In alle jaren van het cleanen van mijn sneakers kan ik wel zeggen dat ik een beetje een specialist ben geworden op dit gebied. Vandaag geef ik je dan ook mijn tips hoe ik mijn witte sneakers wit houd.

 1) Begin met de veters. Haal deze uit je sneakers en probeer eerst het ergste vuil te verwijderen met een borsteltje. Stop ze daarna in een waszakje in de wasmachine met een flinke scheut wasmiddel. Op 40 graden wassen en ze zien er weer uit als nieuw!
2) Materiaal. Voor je begint met schoonmaken moet je weten van welk materiaal jouw sneakers zijn gemaakt. Vaak is dit van (imitatie)leer, canvas of synthetisch materiaal. 
Canvas is goed te herkennen, maar hoe weet je of je sneakers van leer zijn gemaakt of niet? Echt leer is soepel en voelt zacht aan, terwijl kunstleer vaak stijf is. Daarnaast heeft leer een uitgesproken geur, waar kunstleer vaak chemisch ruikt, zoals bijvoorbeeld plastic.
Naast gladleer wordt er soms ook gebruik gemaakt van suède. Dit is de (geborstelde) binnenkant van leer en herken je aan zachte ‘haartjes’. Zodra je hebt bepaald met welk materiaal je te maken hebt kun je de juiste techniek toepassen. 
3) Vul je sneakers eerst ergens mee op. Dit is handig om overal goed bij te kunnen komen. Doe dit met bijvoorbeeld oud papier of wc papier. Gebruik geen kranten want de inkt hiervan kan wanneer het nat wordt gaan afgeven aan jouw sneakers!
4) Veeg het ergste vuil met een borsteltje van de sneakers en van de zool. Vul vervolgens een emmer met lauw water en (mild) schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep en leg je sneakers hierin. Er is ook speciale leerzeep te koop, dit is mijn favoriet. Borstel je sneakers schoon met een zacht borsteltje. Je kunt voor kunstleren sneakers ook een schuursponsje gebruiken. Zeker op (witte) zolen werkt dit erg goed.
5) Laat je sneakers vervolgens drogen. Zet ze niet in de zon of op een te warme plek. Hierdoor kan het leer gaan scheuren en kun je kleurverschil krijgen. Het kan best een paar dagen duren voordat ze goed droog zijn, maar daarna zijn ze weer zo goed als nieuw!

Canvas sneakers:
Sneakers welke helemaal gemaakt zijn van canvas, zoals All Stars, kunnen gewoon in de wasmachine!
1) Haal ook bij deze schoenen eerst even de veters eruit en borstel het ergste vuil alvast weg.
2) Stop ze daarna in een waszak of kussensloop en was ze met een ‘koud’ wasprogramma. Bij hoge temperaturen kunnen je sneakers namelijk verkleuren.
3) Tijdens het drogen kun je je sneakers het beste vullen met oud papier zodat ze niet vervormen.

Suède sneakers:
Suède is kwetsbaar materiaal wat een aparte behandeling nodig heeft.
1) Borstel eerst het ergste vuil eraf met een zacht borsteltje en gum vetvlekken weg met een speciaal suède borsteltje.
2) Gebruik een schoenenreiniger welke geschikt is voor suède en gebruik lauw water en een zacht sponsje om de vlekken weg te halen.
3) Na het schoonmaken ga je direct met de föhn aan de slag. Het is belangrijk dat de vlekken niet indrogen want hierdoor wordt suède hard en krijg je het niet meer mooi. Föhn de sneakers schoon door de föhn op een afstand van 20 tot 30 centimeter te houden. Gebruik een warme stand zodat het suède bij het drogen snel weer zacht aanvoelt. Tijdens het drogen wrijf je regelmatig met een schoon, zacht en droog borsteltje over de schoen. Blijf dit herhalen tot de sneakers helemaal droog zijn.

Wanneer je sneakers helemaal droog zijn, spray je ze in met een water- en vuilafstotende spray. Je wacht even tot ze droog zijn en herhaal dit nog twee keer. Mocht er nu vuil op komen is de vlek er een stuk sneller vanaf door met een droog doekje over je schoen te wrijven!

Krijg je je sneakers toch niet helemaal meer schoon? Dan zul je misschien een nieuw paar uit moeten kiezen. Ook geen ramp wanneer je net zo’n sneaker liefhebber bent als ik ;-))
De tofste sneakers vind je hier.

Love,
-♥-
Chris

1 Comment

Comments are closed.