Prenatal Screening (Week 12)

Opnieuw wachten, vier weken lang…Ik kan je zeggen dat is voor iemand die zo nieuwsgierig en ongeduldig is als ik een enorme uitdaging. De misselijkheid is inmiddels iets afgenomen en ik kan weer een hele dag functioneren zonder continue mijn bed of de bank te hoeven opzoeken. Verder heb ik eigenlijk geen klachten. Ik voel me goed en mijn huid is in jaren niet zo stralend geweest. Van de beruchte hormonen heb ik ook geen last. Er is al een klein buikje te zien op de plek waar ik een jaar lang zo hard voor mijn buikspieren heb getraind..
Inmiddels hebben wij een hoop mensen om ons heen op de hoogte gesteld van de gezinsuitbreiding die eraan zit te komen. De eerste kaarten en cadeautjes hebben we in ontvangst genomen. Geweldig om na jaren van geven zelf cadeaus te krijgen voor onze baby.
Rond de 12 weken kun je een prenatale screening laten doen. Dit is een test waarbij je bloed wordt onderzocht en een echo van de nekplooi van de baby wordt gemaakt. Samen heet dit de combinatietest. De uitslag van deze test geeft aan of er een verhoogde kans bestaat op een kindje met downsyndroom, trisomie 18 en trisomie 13.
Naast de 20 weken echo is dit de meest belangrijke test waarbij naar de gezondheid van je baby wordt gekeken.
Bizar om te zien dat in 4 weken de “ vlek” getransformeerd is tot een mini mensje. Met handjes, voetjes, een neusje, lippen en een eigen wil.
Die eigen wil is nu al duidelijk aanwezig…De baby weigerde namelijk om op zijn rug te gaan liggen voor de echo. We zien hem in alle mogelijke posities, alsof hij nu al kan dansen en rechtstreeks het circus in kan. Maar even stil en rustig op zijn rug gaan liggen?! Nou daar heeft hij niet zo heel veel zin in.
Van een hoop gepor in mijn buik van de echoscopiste tot rondjes lopen door de kamer…uiteindelijk besluit onze baby om dan toch maar de juiste positie in te nemen.
Nu kan de nekplooi worden gemeten en kan er worden vastgesteld hoe lang ik precies zwanger ben. De nekplooi ziet er goed uit. Samen met het bloed dat wordt afgenomen zullen we binnen een week de uitslag ontvangen van de combinatietest. Zwanger zijn betekend vooral heel veel geduld hebben en wachten, op alles heel lang wachten.
Overigens is de uitgerekende datum vastgesteld op 31 december 2014! Dat betekent dat ik nog voor mijn 32e levensjaar moeder zal gaan worden…