Tips voor een warm en cosy interieur

COSY INTERIEUR VOOR HET NAJAAR

De herfst met zijn donkere dagen en vele regenbuien is echt zo erg nog niet. Want is het buiten koud en grauw, dan kun je het binnen heerlijk warm en gezellig maken. Met de kaarsjes aan, een plaid op de bank en je favoriete series op Netflix kom je deze dagen wel door. 

Het huis waarin je woont en leeft is dan ook heel belangrijk. Het moet zo goed bij je passen dat je je er helemaal thuis voelt. Dit kun je bereiken door goed te kijken naar kleuren, materialen en verlichting. Deze drie elementen maken sfeer in je huis en zorgen ervoor dat je je thuis voelt.
In mijn kleding kies ik niet altijd voor kleur (ik draag nog steeds best veel zwart) maar in mijn interieur hou ik absoluut niet van wit. Het liefst heb ik zo weinig mogelijk wit in huis. Wit staat voor neutraal, koel en steriel. En dat zijn nu precies die dingen die ik thuis niet wil. Bij mij thuis is dan ook geen enkele wand wit, ze hebben allemaal een kleur.

DE BASIS

De basiskleuren in mijn interieur zijn grijs, groen en zwart.
De trappen en de kozijnen zijn zwart geschilderd. Op de vloeren ligt een visgraatparket en een aantal ruimtes hebben een gietvloer. De muren hebben een lichtgrijze kleur en een aantal muren een natuurlijke groene kleur.
De meeste meubels zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en leer. Als contrast heb ik gekozen voor zachte materialen zoals een stoffen bank, veel kussens en een vloerkleed die zorgen voor warmte en een “cosy feeling”.
En om buiten een beetje naar binnen te halen, zijn er ook veel planten in huis. Deze geven het gevoel van de natuur en zorgen voor sfeer.

ZO GEEF JE WARMTE AAN JE INTERIEUR

Gezelligheid en warmte creeer je door het gebruik van zachte stoffen en warme kleuren die op elkaar aansluiten. Zo worden alle ruimtes in de woning een geheel en past het interieur als een jasje om je heen.

Maar hoe kun je dit nu bereiken? Hierbij mijn tips:

 • wissel harde materialen (zoals leer, beton, staal, metaal) af met zachte stoffen en materialen. Denk aan een houten salontafel op een vloerkleed en een leren stoel in combinatie met een stoffen bank.
  Ik heb bijvoorbeeld zwarte houten jaloezieen aan de ene kant van de woonkamer en aan de andere kant gordijnen van linnen. Dit geeft een mooi contrast en zorgt voor warmte.
 • maak gebruik van kleuren die je terug ziet in de natuur. Denk aan groen, bruin, geel, rood enz. Ga hierbij voor de warme kleuren. Dus ga je voor groen, kies dan een mosgroen of donkergroen in plaats van appelgroen. En hou je van rood, ga dan voor bordeauxrood in plaats van helderrood. 
 • accessoires zijn key. Deze maken jouw huis eigen en zorgen ervoor dat jouw interieur jouw identiteit krijgt. Fotolijstjes, kaarsen, kussens en persoonlijke accessoires geven je huis karakter.
 • gebruik niet teveel kleuren door elkaar. Ga uit van de basiskleuren (in mijn geval zwart, grijs en groen) en kies kleuren die mooi passen bij dit palet. Vind je dit lastig? Maak dan een moodboard. Knip en plak op een groot vel en kijk welke kleuren er het mooiste passen bij de basiskleuren van jouw interieur.
  Bij mij thuis zijn de accentkleuren: goud, roze en bruin. Samen met de basiskleuren vormt dit een mooi geheel.
 • investeer in verlichting! Lampen worden echt onderschat bij het inrichten van een ruimte. Maar verlichting is juist een van de belangrijkste punten in het interieur.
  Goede verlichting op de juiste plek zorgt voor warmte, gezelligheid en heeft ook een functioneel karakter. De lampen bij mij thuis zijn duurder dan de meeste meubels. Maar ze zorgen voor zo veel sfeer en warmte dat dit het meer dan waard is. De meeste lampen in huis zijn van Flow Wonen uit Rotterdam.
  En zelfs in de tuin heb ik goed nagedacht over de verlichting. Op een regenachtige dag zoals deze zorgt de lichtslinger voor warmte en gezelligheid. Deze scoorde ik online bij lampen24.nl.

INSPIRATIE

Hierbij nog wat foto’s van mijn interieur. Ik heb mijn inspiratie vooral gehaald uit woonmagazines en Pinterest. Wat ook leuk is om inspiratie op te doen zijn de woonprogramma’s op tv zoals RTL Woonmagazine. Hierin doen ze vaak make-overs waar ik super veel inspiratie uit op doe.

lampen boven de eetkamertafel

zithoek

sfeervolle lamp

monstera plant

lichtsnoer voor buiten

Liefs, Chris